Öncelikle iş kazasının ne olduğunu bilmek gerekir.
İşveren tarafından yürütülmekte olan bir iş nedeniyle, işçinin işveren tarafından görevli olarak iş yeri dışında başka bir yere gönderilmesiyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, emzikli kadın işçinin çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, işçinin işveren tarafından sağlanan taşıtla işin yapıldığı yere gidişi gelişi sırasında, meydana gelen ve çalışanı hemen veya sonrasında bedenen veya ruhen özüre uğratan olay “İŞ KAZASI” olarak tanımlanmıştır.
İşverenler iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak ve işçilere sağlığa uygun çalışma yeri sağlamakla yükümlüdürler. Ayrıca işverenler, iş yerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek ve işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler,yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundadırlar. Kısacası işverenin iş sözleşmesi nedeniyle işçiyi gözetme borcu bulunmaktadır.
İşte bu nedenledir ki iş kazası sonucunda ölüm ve yaralanma halinde işverenden ve varsa işverenin sigorta poliçesinden tazminat talep etme hakkınız bulunmaktadır. Zaman aşımı süresi iş kazalarında 10 yıldır.
Düzey Hasar’a Güvenebilirsiniz.
Ancak hak kaybına uğramamak için iş kazasının meydana geldiği andan itibaren sürecin titizlikle takibi gerekmektedir. Aşağıda iş kazasıyla ilgili önemli bilgiler yer almaktadır.